Guitar Hero World Tour eller Rock Band?

Den 28:e augusti släpps Rock Band, och i slutet av året kommer Guitar Hero World Tour. Som jag har väntat! Hela konceptet började ju som bekant med Guitar Hero. Jag och min bättre hälft satt och hamrade och tragglade med Bark at The Moon på Expert tills vi hade blåsor på fingrarna, men döm om vår tillfredställelse när vi äntligen fick den åtråvärda gitarren "Axe" som belöning för att ha klarat av spelet på den svåraste svårighetsgraden.

Tyvärr lyckades inte någon av efterföljarna med konststycket att fängsla som ettan gjorde. Låtarna var sämre och känslan var inte densamma. Kontrollen hade visserligen blivit bättre och känsligare men Psychobilly Freakout och Hangar 18 kunde inte mäta sig med Cheat on The Church, Bark at The Moon och andra av ettans godingar. Jag hoppas på en ändring av detta när nu de nya spelen kommer ut.


28:e augusti kommer Rock Band, ett spel som efterlängtats av Guitar Hero-fans världen över (mig inkluderad). Strax efter kommer Guitar Hero World Tour (2008, sista kvartalet). Vilket skall man välja?

Ett val måste träffas
Nu undrar man ju vad som kommer att hända när två nya spel kommer ut där man inte bara kan bli en gitarrhjälte, utan också bli en hejare på trummor, bas och sång. Kommer detta nya koncept att bli lika roligt som recensenterna påstår? Jag tror det men frågan är vilken av spelen man egentligen skall välja. Ska man köpa Rock band på momangen den 28:e augusti eller ska man vänta på Guitar Hero World Tour i slutet av året? För den rike hardcoregamern som vill köpa båda så är det ju inga problem, men för oss andra som tycker att det svider lite väl mycket att hosta upp drygt 4000 riksdaler för båda spelen så måste ett val träffas. Så, vilket blir det?

Rock Band är gjort av Harmonix som gjorde Guitar Hero I, det spel som fick mig fast i spelträsket för alltid. Guitar Hero World Tour är gjort av Neversoft och publiceras av Red Octane och Activision. De senarenämnda är visserligen bättre på spelutveckling men de står sig slätt gentemot Harmonix som är mästare på den musikaliska biten och framför allt känslan. Man kände sig verkligen som Slash som stod på scenen och mottog publikens jubel när man nästan felfritt tog sig igenom Sweet Child o' Mine och man sporrades till att klara låtar sprungna ur helvetet som fick ens fingrar att nästan blöda. Trean gav aldrig samma känsla. De hade tagit ett gammalt koncept utan att ha lyckats göra något nytt av det.

Låtlistorna spelar också roll
Låtarna som skall vara med i de båda spelen spelar också naturligtvis roll för att man skall kunna göra ett kvalificerat val. Än så länge så är det ganska tyst när det gäller Guitar Hero World Tour men det finns några rykten om att t.ex. låtar som: Back in Black - AC/DC, Start Me Up - The Roling Stones, Stairway to Heaven - Led Zeppelin, Sultans of Swing - Dire Straits etc. kommer att vara med. Hela rykteslistan hittar du här men det är inget som är officiellt från Neversoft. Rock Band däremot, har redan har släppts i Asien och USA så setlisten är redan ute. Här finns låtar som: In Bloom - Nirvana, Sabotage - Beastie Boys, Wanted Dead or Alive - Bon Jovi, Black Hole Sun - Soundgarden etc... Det finns en del guldkorn. Här finns hela låtlistan. Ser man till vilka låtar som finns med i de båda spelen så skulle jag välja Guitar Hero World Tour, för det finns en hel del fler sköna kända gitarrlåtar i sann Guitar Hero-anda, medan bidragen från Rock Band är något svagare.

Instrumenten
I dessa två spel är man ju inte heller som i föregångarna en sologitarrist som hamrar febrilt på sin plastgitarr i vardagsrummet, nej nu kan man till och med (enligt spelföretagen) bli ett band, lära sig att spela trummor på riktigt och sjunga som sina idoler! Hur är det då med detta? Ja, du blir nog knappast en Eric Clapton genom att spela något av spelen, då gitarren inte fungerar som en vanlig gitarr. Detsamma gäller bas. Sångmässigt kommer det av allt att döma bli ganska likt Singstar, så lite övning kan man ju alltid få. Trummorna däremot är nog vad som skiljer spelen åt mest. Rock Bands trummor har 4 pukor som dessutom fungerar som cymbaler och en baskagge. Guitar Hero World Tour har 3 pukor och två cymbaler samt en baskagge. Jämför man dessa två trumset så anser jag att Guitar Hero's är mer autentiskt. Gamereactor har också skrivit att detta trumset är mer avancerat och simulerar riktiga trummor bättre än trumsetet som finns till Rock Band.

Jag köper Guitar Hero World Tour
Guitar Hero-konceptet är gammalt vid det här laget och spelvärlden längtar efter något nytt. Rock Band och Guitar Hero World Tour är något helt nytt, du kan inte bara rocka på som gammal Guitar Hero-veteran, utan du kan också lära dig att spela trummor på ett väldigt realistiskt sätt. Detta är nog vad som lockar mig mest med de nya spelen. Jag lockas av att lära mig att spela trummor som James Kottak i Scorpions eller som Phil Collins och sedan nästan kunna sätta mig och göra samma sak vid ett riktigt trumset. Eftersom att det är Activision som har bjudit på de läckraste och mest realistiska trummorna så är Guitar Hero World Tour för mig ett självklart val. Att de också har den (i mina ögon) klart starkaste låtlistan är också ett klart plus. Även om grabbarna och tjejerna på Harmonix är grymma på musik och på att få spelarna att känna sig som äkta gitarrhjältar så blir det alltså Activision som kammar hem mina surt förvärvade sekiner. Det blir ett Guitar Hero World Tour och jag hoppas innerligt att Activision ger mig valuta för pengarna.


Till sist vill jag bjuda på en goding som gav mig kramp i fingrarna i Guitar Hero I.Här har vi grejer! Graveyard BBQ med Cheat on The Church. Det var minsann annat på den gamla goda tiden! Mycket bra låt med tungt gung och oerhört rolig att spela! (Ursäkta videon men något vettigare fanns inte, såvida man inte föredrar High School-elever som klär ut sig till Påven.)

Kommentarer
Postat av: impulsetraitor

Jag är nog beredd att hålla med dig. Jag känner att gitarrspelandet har blivit lite gammalt nu och att det behövs friska fläktar i genren. Det som jag är mest sugen på är att spela trummor och där vinner Guitar Hero.

2008-07-10 @ 08:43:53
URL: http://www.impulsetraitor.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0